POGOJ ZA UČINKOVITO TERAPIJO JE PRAVILNA DIAGNOZA


Cilj specialističnega pregleda na osnovi Ortopedske medicine je, da postavimo pravilno diagnozo in tako ugotovimo kateri del gibalnega sistema ne deluje (sklepi, mišice, kite, kitne ovojnice, vezi, živci, medvretenčne ploščice...). Na osnovi pravilne diagnoze, lahko izvajamo ustrezno fizioterapijo, saj izberemo sodobne, učinkovite in znanstveno podprte fizioterapevtske tehnike in terapevtske masaže, katerih rezultati so hitro opazni.
Ortopedski pregled
 
Vzrok za bolečine v vratu
Specialistični pregled na osnovi Ortopedske medicine temelji na:
  • dejstvih, ki jih slišimo od vas - anamnezi,
  • vidnih spremembah gibalnega sistema - inspekciji,
  • otipljivih spremembah gibalnega sistema - palpaciji,
  • preiskavi gibalnega sistema: aktivni gibi, pasivni gibi, testi proti uporu in specifični testi ter
  • morebitnih nadaljnih preiskavah, če so le te potrebne.
 
S specialističnim pregledom na osnovi Ortopedske medicine lahko precej zanesljivo odkrijemo izvor za večino bolečin in težav. Ko najdemo izvor za bolečino in če le ta izvira iz gibalnega sistema ter ni potrebno kirurško zdravljenje, lahko uporabljamo varne fizioterapevtske tehnike in terapevtske masaže, katerih učinki so:
Vzrok za bolečine v križu
 

Ta sistem je osnoval kirurg dr. med. James Cyriax, ki je postavil temelje sodobne Ortopedske medicine. Potreboval je 12 let, da je razvil primeren sistem za preiskavo vsakega sklepa v telesu. Preprostost sistema je neverjetna. Nadaljnih 56 let je vključeval nova dognanja v svoj sistem, opisal je ogromno patoloških stanj, njihovih naravnih značilnosti in najučinkovitejših fizioterapevtskih tehnik in fizioterapevtskih masaž za odpravljanje bolečin in drugih težav.

Njegov osnovni koncept vsako leto nadgradimo z novimi, klinično zanesljivimi znanji, medtem ko stara, nezanesljiva znanja opuščamo. Za redne osvežitve znanja skrbi Rene de Bruijn, docent na Nizozemski akademiji za Ortopedsko medicino (Cyriax), ki večkrat letno obišče Slovenijo že vse od leta 2000. V ponos mi je, da sem lahko njegov asistent na predavanjih.

James Cyriax

"Manipulation is easily learnt; diagnosis is a lifetime's study."
James Cyriax