Categories
Bolečina Nasveti in novice Trigger point masaža

Glavobol v zadnjem delu glave in trigger point masaža

Gumb na stran fizioterapija barbara purkart ljubljana

Glavobol v zadnjem delu glave

Miofascialni bolečinski sindrom je pogosto vzrok za glavobol v zadnjem delu glave (glavobol v zatilju, okcipitalni glavobol). Aktivne trigger točke (mišični vozli) v določenih mišicah vratu lahko povzočajo prenešeno bolečino, ki jo čutimo kot glavobol v zatilju. Pri fizioterapevtski oceni, ko ugotavljamo, katera mišica je vključena v miofascialni bolečinski sindrom. Poleg anamneze (pogovora) in inspekcije (opazovanja) uporabljamo še teste gibljivosti in palpacijo (tipanje). Obstajajo 3 glavni diagnostični kriteriji: napet trak, lokalno občutljiva točka in izzvanje tiste bolečine, zaradi katere je oseba prišla po pomoč na fizioterapijo.

Trigger point masaža je fizioterapevtska metoda za lajšanje oziroma odpravljanje miofascialnega bolečinskega sindroma. Uporabljamo 4 različne fizioterapevtske tehnike glede na kroničnost stanja in anatomske značilnosti. S trigger point masažo lahko odstranimo trigger točke in tako odpravimo neprijeten in moteč glavobol v zatilju oziroma glavobol v zadnjem delu glave. Osebi tudi sestavimo individualni terapevtski program vaj, jo naučimo pravilno izvajati vaje in ji damo ergonomske napotke, tako da se glavobol ne bo ponavljal.

Glavobol v zadnjem delu glave zaradi trigger točk:

  • trigger točke v m. trapezis lahko povzročajo bolečino v zadnjem delu glave in sicer bolečino za ušesom in bolj na sredini ob vratni hrbtenici:
  • trigger točkem. sternocleidomastoideus lahko povzročajo glavobol tik za ušesom ali celo globoko bolečino v ušesu (bolečina nam vzbuja občutek kot da bi bilo kaj narobe z ušesom) ali v področju za ušesom:
  • trigger točkem. semispinalis cervicis lahko povzročajo razpršeno bolečino v zadnjem delu glave:
  • trigger točke v m. semispinalis capitis lahko povzročajo tenzijski glavobol. Bolečina se začne od zadaj in seka naprej skozi glavo:
  • trigger točke v m. splenius cervicis lahko povzročajo bolečino v vratnem kotu, ki lahko izžareva navzgor v zatilje:
  • trigger točke v kratkih subokcipitalnih mišicah lahko povzroča bolečino v glavi, ki prodira v globino lobanje in jo je težko lokalizirati. Osebe opisujejo prisotnost bolečine povsod, na zatilju do oči in čela:
  • trigger točke v m. occipitalis povzročajo bolečino v zadnjem delu glave in pa močno bolečino za očmi:
  • trigger točke v m. digastricus povzročajo bolečino po čeljusti, ki lahko izžareva proti zadnjemu delu glave:
  • trigger točke v m. temporalis povzročajo bolečino v področju senc, ki lahko izžareva proti zadnjemu delu glave:

 

Posledice trigger točk

Pogosto pozabljamo, da trigger točke niso samo kontrahirana mišična vlakna, ki povzročajo bolečino, ampak da gre za živčno-mišične lezijo, ki povzroča spremenjen gibalni vzorec:
  1. poveča se utrudljivost prizadete mišice,
  2. zakasni se relaksacija in okrevanje – regeneracija prizadete mišice,
  3. nekaterim mišicam se poveča odzivnost in se skrajšajo,
  4. medtem ko se drugim mišicam zmanjša odzivnost in postanejo šibkejše.
  5. Patološki gibalni vzorec je manj učinkovit in vodi v preobremenitve ne samo mišic s trigger točkami in njihovih kit, temveč tudi v preobremenitve drugih mišic s pripadajočimi kitami.
  6. Poleg spremenjenega gibalnega vzorca, lahko trigger točke izzovejo tudi prenešen povišan tonus.
 
S trigger point terapijo sprostimo trigger točke in odpravimo miofascialni bolečinski sindrom. ki je povzročal glavobol. Nato sestavimo osebi, ki je prišla na fizioterapijo, individualni terapevtski program.
  1. Mišice, ki so nagnjene h krčenju in so preveč odzivne, je potrebno raztezati (zunanje mišice vratu kot npr. m. sternocleidomastoideus).
  2. Mišice, ki so nagnjene k oslabelosti in inhibiciji, potrebno krepiti (globoke fleksorje vratu: m. longus colli, m. longus capitis in mm. multifidi).
  3. Osebo naučimo pravilnega izvajanja terapevtskih vaj.
  4. pravilne drže, dvigovanja bremen in ostalih ergonomskih napotkov.

Trigger point terapija je klinično uporabna tehnika tudi pri bolečinah v zadnjem delu glave. S trigger point terapijo lajšamo in odpravljamo bolečine, normaliziramo gibalne vzorce in povečujemo učinkovitost mišic.


Imate še kakšno vprašanje?

Vprašajte nas na forumu Fizioterapija in masaža.