STARANJE JE NARAVEN PROCES, KI NE BOLI!

Naše telo se stara. Staranje je naraven proces, ki ne boli! S staranjem se zmanjšuje hitrost, sposobnosti srčno-žilnega sistema, elastičnost mišic in kit ter tanjšanje (obraba) hrustanca. Pomembno je, da:
  • ohranjamo kondicijo srčno-žilnega sistema,
  • ohranjamo elastičnost mišic in tako zmanjšujemo možnost poškodb kit, ki so zaradi starostnih sprememb bolj dovzetne za poškodbe (npr. ruptura Ahilove tetive),
  • ohranjamo gibljivost sklepov. Dokler imamo popolno gibljivost v sklepu pomeni, da je hrustanec povsod pravilno enakomerno obremenjen. Pri preobremenitvah, ob poškodbah, dolgotrajnem sedenju in pomanjkanju gibanja se hrustanec odkruši, poškoduje. Hrustanec ni prekrvavljen in ni oživčen, zato teh degenerativnih sprememb ne čutimo. Torej propadanje hrustanca (artroza) ne boli! Predstavljajmo si, kako bi bilo, če bi čutili procese staranja v telesu?!

Artritis kolka
 

Lahko pa se en delček skrhanega hrustanca odtrga, nadraži sklepno ovojnico (artritis kolka, artritis kolena, zamrznjena rama) in to povzroča bolečino ali pa se delček nekje zagozdi in v trenutku izgubimo moč (prosto telo v kolku, kolenu, stopalu).

Artritis kolena
Torej bolečine ne povzročajo starostne, degenerativne spremembe hrbtenice, artroze kolka, artroze kolena ..., ampak njihove komplikacije. Zato je sodobna fizioterapija usmerjena k odkrivanju vzrokov in uporabi varnih in učinkovitih fizioterapevtskih tehnik za reševanje komplikacij, ki jih povzročajo starostne, degenerativne spremembe: