Trigger točke po domače “mišični vozli”

Trigger točke (miogeloze, mišično prožilne točke) nastanejo v mišici. Mišica je zgrajena iz več mišičnih vlaken, ki so ovita z ovojnicami (fascijami). Eno mišično vlakno poteka od začetka do konca mišice. Zgrajeno je iz več enako dolgih delov, ki jim pravimo sarkomere. Zaradi nenadne, hitre preobremenitve, dolgotrajne slabe drže, prevelikega raztega ali napačne obremenitve mišice, lahko pride v mišici do sprememb.

trigger točke in fizioterapija

Te spremembe imenujemo po domače “mišični vozli”, strokovno pa “trigger točke”, “mišično prožilne točke”, “miogeloze”… Zapleteni fiziološki procesi vodijo v razvoj na enem delu skrajšanih sarkomer in na drugem delu mišičnega vlakna do preraztegnjenih sarkomer. Tako mišično vlakno ne more opravljati svojih nalog. Kadar težave v mišičnih vlaknih trajajo dalj časa, se težava prenese naprej tudi na ovojnice mišic (fascije). Kadar so “trigger točke” aktivne, povzročajo bolečino, ki jo lahko imenujemo miofascialna bolečina oziroma miofascialni bolečinski sindrom. Lahko se kaže kot glavobol, vrtoglavica, omotičnost, bolečine v križu, mravljinčenje po roki ipd. Latentne “trigger točke” povzročajo občutek napetosti in zategnjenosti v določenem delu telesa.

trigger točke

Fizioterapevti se lahko v okviru podiplomskega študija naučimo posebnih fizioterapevtskih tehnik, ki jih pravimo trigger point terapija oziroma trigger point masaža, s katerimi rešujemo nastalo težavo ne samo v mišici ampak tudi v mišičnih ovojnicah. Takoj po takšni terapiji občutimo olajšanje, lahkotnost, mišicam izboljšamo “timing” (vključevanje v proces gibanja) in zaradi tega se poveča tudi njihova moč.bolečine med lopaticami in trigger točke