Za bolečine v vratu in med lopaticami pomaga fizioterapija

Bolečine v vratu, ki izžarevajo navzdol med lopatice, so lahko posledica zdrsa medvretenčne ploščice – diskusa (protruzija diska ali hernija diska). Diskus služi kot amortizer, ki blaži kompresijske sile, ki nastajajo med sosednjimi vretenci hrbtenice. Diskus, je sestavljena iz dveh delov. Iz vezivnih vlaken in želatine. Zunanji del so vezivna vlakna, ki tvorijo nekakšno mrežo, ki zadržuje želatinasto snov na sredini te mreže vlaken. Če se ta vlakna poškodujejo, potrgajo, se lahko del te želatine izboči ven iz te mreže vlaken. Ta želatina zdrsne iz svojega mesta in pritisne na tkiva, ki so oživčena. Le to zaznamo kot bolečine v vratu in med lopaticami. Bolečina je navadno na eni strani.

bolečine v vratu

Za bolečine v vratu in med lopaticami pomagamo lahko z različnimi fizioterapevtskimi tehnikami:

  1. Z manualnimi tehnikami – predvsem s trakcijami, lahko spravimo želatinasto snov nazaj na njeno mesto. Na ta način se odpravi pritisk na tkiva in bolečina se zmanjša.
  2. S trigger point terapijo se sprostijo trigger točke https://www.fizioterapija.net/blog/trigger-tocke-misicni-vozli/, ki so nastale zaradi prisotnosti bolečine in zaradi nepravilnega držanja glave.
  3. S specifičnimi terapevtskimi vajami želimo vzpostaviti normalno ravnovesje med mišicami. Potrebno je okrepiti globoke fleksorje vratu – to so mišice, ki ležijo zelo globoko v vratu in delujejo kot stabilizatorji vratu. Zunanje vratne mišice, ki jih vidimo, je potrebno razbremeniti in sprostiti. Tako se ponovno vzostavi mišično ravnovesje med mišicami, ki vrat stabilizirajo, in med mišicami, ki vrat premikajo.trigger point masaža in bolečine v vratu